Nadogradnja laptopa

Brzina rada vašeg laptopa nije onakva kakvu biste želeli?

Nadogradnja laptopa je jeftinija opcija u odnosu na kupovinu novog, a sa njom ćete svom laptopu udahnuti snagu i novi život.

Sve ima svoj rok trajanja. Vaš nekoliko godina stari laptop polako posustaje, gubi snagu i brzinu. Vi tada postavljate sebi pitanje: Da li nadograditi laptop ili kupiti novi?

Opcija kupovine novog laptopa nije uvek isplativa, iz razloga što je dosta skuplja.

Šta znači nadogradnja laptop računara?

Laptop se može nadograditi novim komponentama i na taj način vaš laptop dobija više snage i stabilnije radi. Na ovaj način ćete moći da uživate u igranju igrica, u radu sa zahtevnim aplikacijama i jednostavno vaš računar će moći da izađe na kraj sa svim zahtevima i radnim zadacima koje postavite pred njega.

Najčešće nadogradnje laptopa su:

  • Zamena ili dodavanje RAM memorije
  • Zamena hard diska većeg kapaciteta
  • Zamena HDD hard diska sa SSD hard diskom

Obratite pažnju da se ne može nadograditi svaki deo laptopa. Postoje delovi u laptopu koji su zalemljeni i koji se ne mogu menjati. Od prethodno nabrojanih delova koji se mogu lako zameniti jesu moduli RAM memorije kao i zamena hard diskova.

Nadogradnja RAM memorije laptopa

RAM memorija laptopa predstavlja hardversku komponentu računara koja sadrži podatke koje koriste ostale komponente računara kao što su procesor, hard disk i grafička kartica.

RAM memorija je ono što daje snagu i brzinu vašem računaru. Što manje imate ove memorije vaš računar će sporije raditi. Ovo je posebno vidljivo protekom vremena kada laptop počinje da se usporava.

Ovo se takođe vidi i dolaskom novih aplikacija i operativnih sistema koji se vremenom menjaju i postaju zahtevniji. Windows operativni sistem postaje sve zahtevniji i traži nadogradnju hardverskih komponenti.

Na primer za korišćenje novih verzija Windowsa ili Linuxa potrebno vam je najmanje 2 GB RAM memorije. Tu se priča ne završava. Vi morate da koristite i druge aplikacije kao što je pretraživač interneta Chrome koji troši 1 GB RAMA tako da se glad za RAM memorijom širi i vi ste prinuđeni da pojačate svoj laptop kako bi on brže radio.

Kod RAM memorije je bitan podatak brzine memorije (MHz) i radni napon (V). Jako je bitan i tip memorije a ogleda se u oznakama DDR4, DDR3, DDR2 i DDR1.

Kako možete sami proveriti koliko memorije vaš laptop ima?

Primenite ovaj jednostavan savet. Desnim klikom miša pritisnite My computer, zatim idite na Properties i dobićete sve bitne informacije koje se tiču vašeg laptopa, a tu se nalazi i informacija o RAM memoriji koju posedujete na svom laptopu.

Kada je pravo vreme za nadogradnju RAM memorije?

Nadogradnja vašeg laptopa većom RAM memorijom je uvek dobro došla.

Bilo da ste strastveni gejmer koji želi da igra najzahtevnije igrice, ili radite sa zahtevnim aplikacijama na svom laptopu (multitasking rad sa više aplikacija u isto vreme).

Poželjno je da nadogradite RAM memoriju ukoliko vaš laptop koristi integrisanu grafičku kartu iz razloga što ćete sa više memorije imati stabilni rad samog računara.

Ipak, nije moguće ugraditi baš svaku memoriju iz razloga što vaš laptop predstavlja jedinstven sklop delova (konfiguracija), odnosno morate koristiti memoriju koja ide uz vašu konfiguraciju. Iz ovog razloga se vrši analiza vaše konfiguracije i na taj način se dolazi do podatka koja memorija će biti ugrađena u vaš laptop računar.

Mi ćemo vam pomoći da odaberete pravu memoriju za vaš računar.

Nadogradnja (zamena) hard diska na laptopu

Hard disk nam omogućava da na svom laptopu uskladištite razne vrste podataka. Naša preporuka je da laptop nadogradite SSD hard diskom.

SSD hard diskovi su brži u radu od standardnih HDD diskova.

S obzirom da je hard disk jedna od onih komponenti koje mogu da utiču na brzinu rada, sa ugradnjom SSD hard diska dobićete značajnu brzinu rada. Cena ovakve vrste hard diskova je prihvatljiva a dobićete i pristojnu količinu smeštajnog prostora upotrebom ovih hard diskova.

Moguće je kombinovano koristiti SSD i HDD diskove. Najbolje je tada na SSD hard disku instalirati operativni sistem, da bi dobili na brzini rada a da na standardnom HDD disku držite ostale vrste podataka. Obratite pažnju da vaš laptop u ovakvom slučaju mora da ima dodatni slot za HDD.

Kako se vrši nadogradnja RAM memorije

Ako nikada niste otvarali laptop u životu nemojte biti sam svoj majstor i menjati RAM memoriju na svoju ruku. Ovaj posao bi trebalo da uradi stručno lice jer možete prouzrokovati štetu nestručnim radom.

Mi ćemo prvo obaviti dijagnostiku vašeg laptopa i utvrditi koja RAM memorija ide uz vašu konfiguraciju.

Izuzetno je bitno da nadogradite najsporije delove vašeg laptopa. Nećete ostvariti optimalnu brzinu ako nadogradite samo RAM memoriju, potrebno je zameniti komponente koje sporo rade, kao i RAM memoriju i samo tako možete postići sjajne rezultate u brzini i stabilnosti rada laptopa.

Mi vam možemo nadograditi:

  • SODIMM i DIMM (novu i polovnu)
  • DDR1 1 GB
  • DDR2 1 i 2 GB
  • DDR3 1, 2, 4 i 8 GB
  • DDR3 4, 8, 16 i 32 GB

Nakon obavljene instalacije RAM memorije sledi nama najdraži deo a to je vaša reakcija na postignutu brzinu u radu laptop računara.

Nadogradnja starog laptopa

Dakle, ako imate stari laptop koji radi ali biste želeli da ga malo osvežite i ubrzate – razmislite o nadogradnji.

Vaš laptop će sigurno raditi brže i bolje. Ako je već ispravan i Vama završavao posao zašto da bacate pare i kupujete novi? Nadogradite stari laptop i uživajte u njegovom radu još koju godinu.

Laptop servis Beograd