Laptop računari su napravljeni kao prenosni uređaji koji vam omogućavaju da na njima radite bilo gde – u kafiću, parku, dok putujete, provodite vreme na plaži… Međutim, iako je tehnološki napredak doveo do toga da baterije na laptopovima mogu da izdrže i do 10 sati „laganog“ rada, često se dešava da je bateriju potrebno dopuniti. Ovo je naročito slučaj ukoliko vaša mašina ima više od 6 meseci i smanjen kapacitet i ne drži baš isto kao kada je bila nova.

Međutim, ukoliko niste u blizini utičnice, punjenje laptopa može biti popriličan izazov. Srećom, postoji nekoliko alternativnih načina da napunite bateriju laptopa u autu.

Ispravljači struje za kola

Korišćenje ispravljača struje za automobil je, može se reći, univerzalno rešenje budući da će raditi sa bilo kojim laptopom i bilo kojim automobilom. Dodatna pogodnost je to što su ovi ispravljači relativno jeftini i laki za korišćenje. Ispravljači rade tako što ih priključite preko utičnice za upaljač u kolima, a zatim na njih preko kabla uključite laptop da se puni.

Bonus je i to što ispravljači obično imaju dodatne USB portove tako da, istovremeno, možete priključiti i mobilni telefon i/ili tablet kako bi se napunili.

Ipak, postoje i nepogodnosti punjenja baterije laptopa preko ispravljača za auto. Naime, oni su poprilično glomazni i nije ih lako nosati sa sobom. Čak i ako ga stalno držite u kolima, zauzimaće dosta mesta i može se dogoditi da vam, svako malo, zasmeta.

Na drugoj strani, ispravljači za kola ne generišu, da se kolokvijalno izrazimo, „najčistiju“ struju. Odnosno, električna struja koju proizvode često oscilira što može dovesti do oštećenja osetljivih uređaja baš kakvi su mobilni telefoni i laptopovi. To znači da, na kraju dana, može ispasti „skuplja dara nego mera“.

Auto-punjač za laptop

Bateriju laptopa možete napuniti u kolima i korišćenjem auto-punjača koji se takođe priključuje preko utičnice za upaljač. Pozitivna strane ovih punjača jeste to što su pravljeni tačno za određeni laptop – to jest uzimate punjač za svoj računar, čime se isključuje mogućnost lošeg napajanja strujom i čuva elektronika.

Ni ovi punjači nisu preskupi, ali nije uvek lako pronaći odgovarajući model. A i kada ga nađete, obično ga možete koristiti samo za jedan laptop i preko njega niste u mogućnosti da punite više uređaja u isto vreme.

Imajte u vidu da, bilo da koristite ispravljač ili auto-punjač za laptop, automobil morate staviti u pogon pre nego što počnete da punite mašinu. U suprotnom se može dogoditi da laptop ne dobija struju, da ne dobija dovoljno struje ili da ispraznite akumulator i budete u još većem problemu.

Powerbank – struja u džepu

Powerbank ili prenosna univerzalna baterija, je možda i najbolje rešenje za alternativno punjenje laptopa, ali samo ukoliko vaš kompjuter poseduje novi USB-C ili Thuderbolt port preko kojih je moguće puniti bateriju.

Powerbank koji možete koristiti za punjenje baterije laptopa zna da bude stavka koja će vam isterati koji dinar više iz džepa, ali kada vam zatreba, nema joj premca. Ono što je neophodno da imate u vidu pre kupovine jeste to da većina laptopova radi na 8 do 12 volti, a da većina prenosivih baterija isporučuje samo 5 volti. To znači da, ukoliko ne uzmete dovoljno jak powerbank nećete moći da radite na svom računaru dok ga punite već morate da čekate.

Takođe, powerbank koji uzimate morao bi da ima kapacitet od najmanje 15,000 mAh jer u suprotnom nećete moći da napunite bateriju laptopa „do vrha.“ Opet, eksterna baterija ovog kapaciteta obično ima i poveće dimenzije pa ćete je osetiti u rancu dok ga nosite na leđima.

Samo za hitne slučajeve

Za „stani-pani“ slučajeve kada vam je laptop neophodan još samo 10-15 minuta za njegovo napajanje možete iskoristiti svoj mobilni telefon – naravno ukoliko vaš mobilni može da se koristi kao eksterna baterija i imate odgovarajuće kablove (USB-C priključak na oba kraja).

Da, naravno da će ovaj zahvat „posrkati“ bateriju telefona, ali kad se mora, mora se. Potencijalna pozitivna strana je to što, najverovatnije, u kolima već imate auto-punjač za mobilni telefon ili mali powerbank, pa ga možete tako dopuniti

Povezani članci