Nakon instalacije operativnog sistema dobijate osnovne programe za rad sa osnovnim podešavanjima. Sada je potrebno da uradite podešavanje laptopa nakon instalacije operativnog sistema.

U ovom tekstu zapisali smo neke od najvažnih stvari koje će Vam pomoći da što bolje podesite Vaš laptop. Većinu ovih preporuka možete raditi i nezavisno od toga da li ste tek instalirali operativni sistem ili jednostavno tražite dobra uputstva za podešavanje laptopa.

Ukoliko tražite dobro korak-po-korak uputstvo za instalaciju Windows 10 operativnog sistema na laptop, pogledajte ovde.

U slučaju da imate problem na laptopu koji ne umete ili niste sigurni da li umete da rešite sami, Laptop servis može da pregleda i reši svaki problem za vas.

Krećemo sada sa podešavanjima i savetima za podešavanje laptopa nakon instalacije Windows operativnog sistema:

Ažurirajte Windows 10 – uradite update OS-a

Pri instalaciji operativnog sistema sigurno niste mogli da preuzmete najnoviju i najažurniju verziju Windowsa, pa sada treba da pokrenete ažuriranje koje će na Vaš laptop ugraditi sve nove modifikacije i sigurnosne zakrpe koje šalje Microsoft. Evo kako:

Kliknite na Start zatim kucajte “update“.

Kada se pojavi opcija Check for updates kliknite na nju:

To će otvoriti Windows update podešavanja i tu treba da kliknete na dugme Check for updates:

podešavanje laptopa nakon instalacije

Ne zaboravite da je potrebno da budete povezati na internet jer će Windows proveriti da li treba nešto da ažurira i da preuzme sve što je potrebno ako postoje novije verzije softvera.

Većina stvari se obavlja automatski, pa sa Vaše strane treba samo da sačekate da se procedura završi.

Moguće je da će se računar restartovati ili će od Vas to biti zatraženo kada bude gasili računar. Ukoliko to bude zatraženo od Vas imaćete opciju ili da Windows primeni ažuriranje i restartuje računar ili da primeni ažuriranje i ugasi računar, pa vi odaberite šta Vam više odgovara.

Napomena: U slučaju restarta ili dugog trajanja ažuriranja nikada ne prekidajte proces nasilnim gašenjem jer ćete oboriti sistem. Zbog toga nikada ne počinjite ažuriranje ukoliko nemate vremena za to.

Instalacija upravljačkih programa – drajvera

Ako ste do sada to radili samostalno i bez nekom posebnog reda moguće je da ste grešili. Većina korisnika ukuca na Google nešto kao “windows 10 driver model-laptopa” i ode na prvi sajt koji naiđe, poskida drajvere i sve instalira na laptopu.

Imajte u vidu da postoji određeni redosled po kojem se instaliraju drajveri. Znamo da sada mislite da smo mi serviseri i da od svog posla sada pravimo “hirurgiju” da bismo digli cenu, ali to nismo mi osmislili.

Proizvođači laptopova u dogovoru sa programerima koji pišu drajvere imaju svoje redoslede koje treba ispratiti.

Zbog toga promenite naviku i sada počnite na najpre tražite na Google pretrazi redosled kojim se instaliraju drajveri na laptopu. Evo šta treba da ukucate na Google:

Proper Installation Order for Windows Drivers

ili

Proper Installation Order for Windows Drivers ovde-upišite-model-Vašeg-laptopa

Među rezultatima koje dobijete istražite dobro i primenite ono za šta nađete da je najbolje.

Drajvere obavezno preuzimajte sa zvaničnog sajta proizvođača Vašeg laptopa. Nikako i nikada sa drugih sajtova.

Preporuka za instalaciju drajvera na laptopu

Ukoliko proizvođač Vašeg laptopa ima aplikaciju koja “brine” o Vašem laptopu i ima mogućnost da preuzme i instalira sve potrebne drajvere, koristite tu aplikaciju da obavi kompletan proces umesto Vas.

Primer za to je Lenovo Vantage za sve Lenovo računare. Ako i vi imate Lenovo računar, preuzmite aplikaciju ovde Lenovo Vantage.

Nakon instalacije, samo kliknite na dugme Check for updates i sve će automatski biti provereno i instalacija će biti ponuđena. Prihvatite instalaciju i sačekajte da se proces obavi automatski – nećete morati ručno da tražite i instalirate drajvere.

update drajvera

Ova aplikacija kao i druge slične aplikacije drugih proizvođača prati Vaš laptop, ažurira drajvere, može da radi kalibraciju baterije i omogući Vam podešavanja laptopa koja su karakteristična za Vaš računar a koja nemate u sklopu Windowsa.

Kalibracija baterije na laptopu

Novi operativni sistem na laptopu ne može da baš dobro “zna” kakvu bateriju imate i koje su njene granice izdržljivosti. Zbog toga Vaš laptop može da radi loše dok je na bateriji ili baterija traje kratko, laptop se gasi na 20% ili slično.

Problemi se upravo dešavaju jer Windows nije upoznao bateriju i može ga ugasi računar pre nego što to bude potrebno – jer misli da je baterija pri kraju.

Ovde smo zapisali ceo jedan tekst o problemima sa baterijom, kako da uradite kalibraciju i koji su saveti za bolji rad baterije na laptopu. Pročitajte tekst obavezno: Baterija na laptopu se ne puni, problemi rešenja i saveti.

Ukoliko imate aplikaciju o kojoj smo govorili napred u tekstu, kao što je Lenovo Vantage, ona ima opciju za kalibraciju baterije i pokazatelje kvaliteta baterije pa sve može da obavi umesto Vas.

kalibracija baterije

Osnovna podešavanja na laptopu

Sa ove tri stavke koje smo opisali napred i to:

 • ažuriranje Windows 10
 • instalacija drajvera na Windows 10
 • kalibracija baterije na Windows 10 i saveti oko boljeg rada baterije

obavili smo osnovna podešavanja na laptopu i to će Vašem računaru pomoći da bolje radi.

Potrebno je da Windows bude ažuran da bi bolje radio, drajveri su Vam potrebni da bi svi hardverski delovi lepo radili na operativnom sistemu, a baterija Vam je potrebna da bi laptop što duže bio nezavistan od kablova.

Nastavljamo sada dalje i prelazimo na sitnija podešavanja i programe, a na kraju ćemo se baviti i estetikom i funkcionalnošću.

Instalacija programa na Windows 10 nakon instalacije

Programe možete instalirati na dva načina:

 1. Idite na zvanični sajt proizvođača programa, preuzmite program i instalirajte ga
 2. Idite u aplikaciju Microsoft Store, potražite program i kliknite na dugme za instalaciju

Mi ne možemo sada da pretpostavimo koji su Vam programi potrebni, ali ovde možete videti jedan tekst gde su popisani najbolji besplatni programi za Windows 10.

Evo i ovde jednog kratkog spiska koji Vam može služiti kao neka orijentaciona lista (ako kliknete na naziv programa iz spiska to će Vas odvesti na zvanični sajt tog programa):

Ovo su neki programi koji će Vam sigurno biti potrebni za svakodnevni rad. Ukoliko imate neki zanimljiv program koji često koristite i smatrate da je dobro imati ga u ovom spisku pišite nam u komentaru na kraju teksta.

Podešavanje sigurnosti na novom laptopu

Da bi Vaš laptop bio siguran od virusa i pretnji koje postoje na internetu potrebno da preduzmete određene mere zaštite.

Windows 10 već poseduje dobar paket opcija u Firewall aplikaciji i Windows Defender zaštiti, međutim, često je potrebno i više od toga.

Mi smo u prethodnom spisku pomenuli BitDefender antivirus program koji je besplatan i radi lepo, pa ga preporučujemo i ovde.

Međutim, ukoliko radite odgovoran posao ili imate podatke od velike važnosti, preporučujemo korišćenje licenciranog i plaćenog antivirus softvera. Evo koji su najpoznatiji u svojim plaćenim verzijama:

Odličan pokazatelj šta treba još da uradite po pitanju sigurnosti je lista sigurnosti koja je ugrađena u Windows 10.

Kliknite na Start dugme, a zatim kucajte “windows security” i otvorite aplikaciju sa tim nazivom.

Ukoliko imate neki problem ili treba nešto da preduzmete po pitanju sigurnosti, to će ovde biti zapisano.

Ukoliko je sve u redu, potrebno je da vidite sledeće stanje:

U slučaju da ste već u problemima i treba Vam pomoć, pogledajte i tekst 7 načina za besplatno čišćenje računara.

Ukoliko ni to ne bi pomoglo, pozovite našeg servisera odmah:

Podešavanje izgleda na Windows 10

To kako će Vaš operativni sistem izgledati u velikoj meri može da utiče na sam Vaš rad i boravak za računarom. Evo osnovnih stvari za podešavanje izgleda koje bi mogle da Vam pomognu i poboljšaju funkcionalnost:

Uklonite Search polje iz Taskbar panela

Ovim dobijate više prostora u Vašem taskbar panelu.

Evo kako da isključite Search polje:

 1. kliknite desnim klikom na taskbar
 2. idite do Search opcije, otvoriće se opcije Hidden i Show Search icon
 3. odaberite Hidden opciju da sakrijete Search polje ili Show Search icon da biste polje zamenili samo ikonicom lupe

Na ovaj način možete uštedeti prostor u taskbaru za dodatne ikonice ili otvorene programe.

Sva Taskbar podešavanja na Windows 10

Sva taskabar podešavanja nalaze se ako kliknete na taskbar desnim klikom i odaberete opciju Taskbar settings:

Ovako izgledaju sva podešavanja:

Hajde da sada prođemo i vidimo šta je tu zanimljivo i korisno:

Lock the taskbar opcija služi da zaključate taskbar podešavanja kako ih ne biste slučajno izmenili. Možete zaključati nakon što podesite sve što vam treba:

Opcija Automatically hide the taskbar in desktop mode služi da se taskbar automatski skriva ispod dna ekrana. Nekome će ovo sigurno biti zanimljivo. Kada je ova opcija uključena, taskbar se ponovo pojavi ako povučete miše ispod dna ekrana, dok u međuvremenu taskbar bude skriven.

Use small taskbar buttons jednostavno ikonice iz taskbara (misli se na ikonice otvorenih ili prikačenih programa) smanjuje pa tako zauzimaju manje mesta i taskbar bude tanji:

Ovo je najzanimljivija opcija, Taskbar location on screen može da premesti taskbar panel u bilo koji deo ekrana, isprobajte obavezno:

Ovde postoje i druge dodatne opcije koje bi možda mogle da Vam budu interesantne pa istražite malo i bez naše pomoći, a ako Vam zatreba pomoć pišite na u komentarima na kraju teksta.

Notification area ikonice na Windows 10

Ovde možete kontrolisati koje će se ikonice prikazivati na panelu ili ih čak isključivati iz prikaza.

Da ne bude zabune, misli se na ove ikonice:

Ako idete najpre na opciju Select which icons appear on the taskbar možete da odaberete koje tačno ikonice želite da vidite u tom delu panela i prosto ih uključujete-isključujete opcijom On-Off:

Obratite pažnju da ako odaberete Always show all icons in the notification area, sve ikonice biće prikazivane uvek, pa ako želite da isključujete-uključujete pojedinačne ikonice, morate ovu opciju postaviti na Off:

Ako se vratite korak nazad i odaberete opciju Turn system icons on or off, može da utičete na prikazivanje sistemskih ikonica gde spadaju baterija, sat i vreme, ton, mreža:

Druge korisne opcije podešavanje izgleda na Windows 10

Ako otvorite Windows settings aplikaciju, potražite deo pod nazivom Personalization jer se tu nalaze sve opcije uz pomoć kojih možete podesiti izgled Vašeg operativnog sistema:

Sve opciju su prilagođene baš svim nivoima korisnika bilo da su početnici ili napredni korisnici, pa ćete se sigurno snaći i lako podesiti Vaš operativni sistem.

Opcije su proste i svode se na On-Off ako treba nešto uključili ili isključiti. Na primer, tamo gde je ponuđeno da odaberete boju, dovoljno je da kliknete na boju koju želite i ona će biti uključena.

Ovde možete podesiti pozadinu radne površine (Background), boje (Colors), ekran za zaključavanje (Lock Screen), možete uključiti neku određenu temu u delu Themes, fontove možete menjati pod opcijom Fonts, dok se sva podešavanja vezana za Start izbornik nalaze u delu Start. Taskbar smo već prošli napred da biste videli koliko su podešavanja ustvari prosta.

Kako uključiti Windows 10 Dark mode

Ovo je opcija kojom ćete kompletan Windows i aplikacije koje to podržavaju prebaciti u tamni režim. Ovo je dobro ako laptop koristite noću u slabijem osvetljenju jer nećete imati veliki kontrast koji inače šteti očima.

Dark mode možete uključiti na sledeći način:

 1. kliknite na Start dugme i krenite da kucate “dark mode”
 2. kliknite na rezultat koji dobijete, Color settings
 3. odaberite Dark mode iz padajućeg menija

Kako uključiti noćno svetlo na Windows 10

Kada već brinemo o očima, preporučujemo da uključite noćno svetlo koje Vam pomaže da bolje zaspite, ne opterećuje i manje umara oči i to naročito ako laptop koristite noću.

Ova aplikacija radi tako što eliminiše plavo svetlo iz spektra pri čemu dominira manje agresivno crvenkasto svetlo. Primetićete i sami kada budete uključili.

Evo kako da uključite:

Kliknite na Start dugme i krenite da kucate “night light“. Kliknite na Night light i u aplikaciji koja se otvori kliknite na Turn on now:

Možete zakazati kada će se paliti ovo noćno svetlo, pa je za to potrebno da označite opciju Schedule night light na On:

A zatim u delu Set hours podesite i vreme kada će se to obavljati po automatizmu:

Očistite tastaturu počnite da koristite laptop

Čista tastatura je pola zdravlja, možda čak i malo više jer se hiljade bakterija krije među tasterima svakog računara. Pre nego što krenete sa daljim korišćenjem laptopa, obavezno pročitajte i Kako da pravilno očistite tastaturu na laptopu.

Ukoliko nemate vremena da se bavite instalacijom, podešavanjima i čišćenjem, kliknite na dugme ispod i kontaktirajte našeg servisera koji će sve obaviti za vas:

I ne samo to, naši serviseri rešavaju sve sotverske i hardverske probleme koji mogu nastati na Vašem laptopu.

Povezani članci