Ako koristite laptop onda zasigurno prljate tastaturu (ustvari ona je verovatno najprljavija stvar koju imate u kući). Ne postoji način da se to zaobiđe. Da, možda koristite eksternu tastaturu kako bi ste sačuvali onu ugrađenu na samom laptopu, ali svejedno i ona se prlja i potrebno joj je čišćenje kako ne bi „zaribala“.

Možda na prvi pogled čišćenje tastature deluje kao suviše komplikovan posao koji oduzima i vreme i živce. Međutim, uz nekoliko trikova moći ćete da brzo i lako očistite tastaturu bez rizika da nešto krene po zlu i imate zdravije radno okruženje.

Čišćenje eksterne tastature

Za operaciju čišćenja eksterne tastature potrebni su vam: medicinski alkohol, štapići za uši, čačkalica i čista krpica od mikrofibera. Bilo bi zgodno, ali ne i neophodno, da nabavite i kompresovani vazduh kako bi lakše izduvali prašinu i prljavštinu.

Pre nego što započnete posao pustite laganu muziku, film, seriju ili omiljeni podkast kako bi vam bilo zabavnije dok radite.

Dalji redosled koraka je:

  • Isključite tastaturu
  • Okrenite je naopačke i blago protresite kako bi iz nje poispadala zrnca prljavštine koja su se vremenom sakupila. Ukoliko imate kompresovan vazduh ovde je trenutak da ga iskoristite čitavom dužinom tastature.
  • Vratite tastaturu u normalan položaj, a zatim štapićima za uši koje ste navlažili alkoholom polako počnite da čistite svaki pojedinačni taster. Ukoliko imate eksternu tastaturu sa koje je moguće skidati pojedinačne tastere, posao će vam biti znatno lakši. Važno je da, čim se zaprlja, uzmete čist štapić kako bi mogli da dobro skupite prljavštinu.
  • U slučaju da postoje „zapekle“ mrlje polako ih uklonite drvenom ili plastičnom čačkalicom. Ne pritiskajte previše kako bi izbegli grebanje tastature.
  • Gornji deo tastera i okvir tastature potom očistite krpicom koju ste navlažili alkoholom, a potom suvim delom krpice uglancajte tastaturu.

Čišćenje tastature laptopa

Čišćenje tastature na laptopu je malo drugačiji zahvat u odnosu na eksterne tastature. Pošto je manja i vezana za računar, teže je prići svakom ćošku i neophodno je da posebno vodite računa da neku trunčicu ne gurnete dublje u kućište laptopa, ali i da ne koristite previše sile tokom procesa uklanjanja prašine i prljavštine.

Od opreme za čišćenje potrebni su vam: selotejp traka, maramice za dezinfekciju i, bilo bi zgodno – kompresovan vazduh.

Naravno, kod čišćenja tastature laptopa od prašine isti je neophodno ugasiti i otkačiti sa punjača kako bi sve bilo što bezbednije. Preporuka je i da uklonite bateriju ukoliko je to moguće.

Na dalje:

  • Sa podignutim ekranom, okrenite laptop kako bi istresli prljavštinu (blagim protresanjem mašine i izduvavanjem uz pomoć kompresovanog vazduga). Ne koristite svoj dah kako bi izbacili prljavštinu jer postoji velika verovatnoća da će čestice pljuvačke završiti na mestima na kojima mogu izazvati kvarova kada se uključi laptop.
  • Na scenu stupa selotejp. Otcepite male parčiće i zatim lepljivom stranom polako prelazite između tastera. Možete pokušati i da zavučete selotejp između tastera i samog tela laptopa. Lepljiva strana će lepo pokupiti prašinu i prljavštinu bez mogućnosti da uzrokuje oštećenje bilo koje vrste.
  • Nakon što na ovaj način prođete sve „džepove“ i ćoškove iskoristite maramice za dezinfekciju kako bi očistili gornju površinu tastera. Pritiskajte tastere blago jer ne želite da natopite tastaturu tečnošću za dezinfekciju što bi moglo da uzrokuje kvar, već da samo očistite prljavštinu.
  • Nakon toga suvom krpicom pokupite preostalu prašinu i dopustite joj da pokupi vlagu ukoliko je ostala posle vlažne maramice.

Nakon što završite sa čišćenjem tastature laptopa sa uključivanjem mašine sačekajte dvadesetak minuta kako bi bili sigurni da je sva vlaga isparila.

Preporuka je da tastaturu laptopa, u zavisnosti od toga koliko je koristite, očistite makar jednom do dva puta u 4 meseca, kako biste zamenu tastature odložili što je više moguće.

Povezani članci