Ovaj tekst sadrži savete oko toga kako da bezbedno koristite javnu WiFi konekciju.

Zašto je ovo pitanje bitno i šta mi imamo od toga ili šta možemo da izgubimo?

Dolazi vreme odmora, ali čak i van te sezone, često koristimo WiFi internet u kafićima, restoranima, tržnim centrima i gde god imamo besplatan internet.

Upravo taj WiFi internet može biti opasan po Vaše podatke, po ono što šaljete i primate preko telefona ili računara.

Kada kažemo “podaci” bitno je da shvatite da ne mislimo na tamo neke daleke podatke, već upravo na Vaše lične podatke, podatke o Vašoj porodici, bračnom partneru, deci, podaci o Vašoj email adresi, podaci o računu u banci, pa onda i na lozinke i korisnička imena koja koristite.

Besplatne WiFi mreže koje su javno dostupne su često meta hakera koji “osluškuju” sve što prođe kroz tu mrežu i na taj način kradu podatke.

Hajde da vidimo kako možemo da zaštitimo naše podatke.

Nemojte da pristupate ličnim podacima preko javne WiFi mreže

Ukoliko niste u prilici da se zaštite na bilo koji način i našli ste se u prilici da morate da koristite javnu WiFi mrežu, onda nemojte da pristupate ličnim podacima i sajtovima koji zahtevaju da unesete lične podatke.

Takođe, nikada nemojte da plaćate preko interneta koristeći javnu WiFi mrežu.

Za svako plaćanje koje obavite Vi šaljete podatke koji su osetljivi i ukoliko ih neko kopira, lako može da obavi plaćanje u Vaše ime, čime Vi gubite novac.

VPN može da zaštiti vašu konekciju

VPN je skraćeno od Virtual Private Network. U pitanju je aplikacija koja šifruje sve podatke tako da čak i kada koristite nesigurnu vezu, niko neće moći da dešifruje te podatke.

Na ovaj način možete da koristite Vaš računar na bilo kojoj WiFi mreži i niko neće moći da zna šta se prenosi preko te veze i neće moći da zloupotrebi Vaše podatke.

VPN aplikacija kreira “tunel” između Vašeg računara i krajnje lokacije koju posećujete.

Krajna lokacija može biti Facebook, Vaš e-mail nalog, račun u banci i bilo šta što zahteva da niko drugi osim Vas ne može da vidi podatke.

Preporučujemo da koristite samo plaćane VPN aplikacije iz prostog razloga što one besplatne (kao i besplatni WiFi) mogu da budu sumnjive ili ne rade dobro.

Evo nekih najpoznatijih VPN aplikacija:

  • NordVPN – košta oko 11 dolara mesečno, odnosno oko 4 dolara mesečno ako kupite unapred za 2 godine.
  • ExpressVPN – košta oko 13 dolara mesečno, odnosno oko 7 dolara mesečno ako kupite unapred za 1 godinu.
  • PrivateVPN – košta oko 10 dolara mesečno, odnosno oko 2 dolara mesečno ako kupite za 3 godine unapred.

Svi navedeni VPS servisi garantuju i povraćaj novca u prvih 30 dana, pa možete i da isprobate kako bi to radilo, pre nego što se odlučite na duži period.

Internet sa telefona kao sigurna veza

VPN aplikacije mogu da budu skupe, pa ako želite uvek da koristite sigurnu vezu za povezivanje sa internetom, razmotrite mogućnost da Vaš telefon koristite kao pristupnu tačku.

Za ovo će Vam biti potrebno da pređete na paket sa neograničenim internetom, pa preračunajte da li Vam je to isplativo.

Na ovaj način biste mogli da imate siguran i neograničeni internet na telefonu ali i da taj internet delite sa Vašim računarom uz samo par koraka u podešavanjima telefona.

Svi Android telefoni imaju opciju da svoj internet dele sa drugim uređajima i ponašaju se kao WiFi ruteri:

Ovo je odlično ukoliko može da se uklopi u Vaš budžet pa više nikada nećete imati potrebu da koristiti besplatni, nesigurni i tuđi internet za sve što Vam treba.

Isključite File Sharing

Prva meta na javnim internet mrežama jesu deljeni folderi Vašeg računara.

Ukoliko koristite Windows 10 isključite File Sharing tako što ćete kliknuti na Start dugme i kucajte “advanced sharing settings“, pa onda i otvorite aplikaciju koja se pojavi kao rezultat pretrage:

Odmah zatim u delu Network discovery i File and printer sharing štiklirajte opcije:

  • Turn off network discovery
  • Turn off file and printer sharing

Na kraju kliknite na Save changes da biste sačuvali ova nova podešavanja.

Onda kada Vam ove opcije budu trebale, ne zaboravite da ih uključite upravo tu gde ste ih i isključili.

Nikada se ne povezujte automatski na javnu WiFi mrežu

Ako ste se nekada povezivali na neku javnu WiFi mrežu, obavezno je obrišite iz telefona ili ako se radi o laptopu onda odštiklirajte opciju “Connect automatically“:

Ukoliko to ne uradite, Vaši uređaji će se automatski povezati svaki put kada prođete pored te WiFi mreže ili ako se zadržite u njenom opsegu.

Na taj način nećete ni znati da je telefon povezan, što predstavlja veliki bezbednosni rizik.

Ako mislite da baš Vas niko neće hakovati, varate se

Znamo da svi mislimo “ko sam ja da mene neko hakuje”.

E pa varate se i to mnogo. Ono što je sigurno da ste vi kao ličnost po imenu i prezimenu totalno nezanimljivi bilo kom hakeru.

Međutim, svako ko se bavi krađom podataka bilo koje vrste ne vidi Vas kao Peru, Miku, Žiku, Milicu, Dragicu…

Vidi Vas samo kao sigurnosni propust u Vašem bankovnom računu ili nalogu koji možda sadrži nešto važno.

Kako ja mogu biti sigurnosni propust?

U preko 90% slučajeva, čovek (korisnik) je sigurnosni propust koji otkriva pristup svim podacima na nebrojeno mnogo načina.

Čak retko se dešava da sigurnosni proboj dođe kao posledica lošeg uređaja ili loše softverske zaštite.

Možete da imate sigurnosni sistem od 10 miliona evra, ali ako je lozinka zasnovana na datumu rođenja Vašeg deteta onda taj sigurnosni sistem nema nikakve šanse.

Takođe, to što se lozinka Vašeg računara nalazi na ceduljici zalepljenoj za monitor računara na poslu, ne pomaže Vašoj sigurnosti – a naročito ako se ta ceduljica vidi na kolektivnoj slici koju ste podelili na društvenim mrežama.

To znači da hakeri koriste javne mreže da bi sakupili što više podataka o nekoj osobi, a uz malu pomoć pristupa telefonu ili laptopu to je prilično moguće.

Ako na to dodate da upravo preko tog telefona plaćate nešto, eto dok čekate, napravili ste kobnu grešku.

Gde Laptop majstor može da pomogne?

Na žalost, ako je već došlo do problema, teško da možemo da pomognemo oko rešavanja spora ili utvrđivanja ko je krivac, šta se desilo sa novcem i kako je neko došao do Vaših podataka.

Međutim, možemo da pomognemo tako što ćemo detaljno očistiti računar ili uraditi kompletnu reinstalaciju operativnog sistema.

Takođe, Vaš Laptop majstor može da pomogne i oko svih drugih problema sa Vašim laptopom. Ukoliko dođete u situaciju da Vam zatreba pomoć oko laptopa, budite slobodni da nas kontaktirate.

Povezani članci