Zamena termalne paste na laptopu je postupak sličan zameni termalne paste na desktop računaru, pa ako ste rešili da to uradite sami samo pratite ovaj tekst.

Na nekim laptopovima je lako skinuti sve potrebne delove i uraditi čišćenje hladnjaka i zamenu termalne paste, ali postoje laptopovi koji su problematični i potrebno je rasklopiti ih kompletno da bi se sproveli ovi koraci.

U našem primeru ispod predstavili smo jedan školski primer koji se sprovodi na ThinkPad laptopu gde je sve prilično dostupno odmah ispod “haube”.

Na kraju teksta videćete i preporuke za odabir termalnih pasti, pa pročitajte celi tekst obavezno.

Da li Vam treba pomoć? U našem primeru vidi se da je u pitanju laptop na kojem je hladnjak (na njemu je termalna pasta) lako dostupan, međutim, postoje laptopovi sa teško dostupnim hladnjacima i proces zahteva rasklapanje celog laptopa. Ukoliko niste sigurni da biste to umeli sami, donesite Vaš laptop u naš laptop servis i mi ćemo to uraditi za Vas.

Čemu služi termalna pasta?

Termalna pasta služi da poravna sve neravnine i eventualne šupljine između hladnjaka i procesora.

Na taj način termalna pasta poboljšava ovaj spoj pri čemu se toplota neometano i brže odvodi od procesora prema hladnjaku i tako se vrši brže hlađenje.

zamena termalne paste

Termalna pasta ima i odlična svojstva brze provodljivosti toplote kako bi se rashlađivanje odvijalo što bolje.

Nakon nekog vremena termalna pasta gubi svoja svojstva provodljivosti, rasušuje se i potrebno je skinuti je i postaviti novu. Zamena termalne paste se upravo u tome i sastoji.

Pregrevanje laptopa zahteva čišćenje

Ako ste primetili da se Vaš laptop pregreva, radi sporije i definitivno primećujete da nešto nije u redu, verovatno mu je potrebno čišćenje.

čišćenje laptopa zamena termalne paste

Čišćenje obično uključuje zamenu termalne paste na spojevima između hladnjaka i procesora, produvavanje celog laptopa sa posebnim osvrtom na radijator hladnjaka koji ume da bude zapušen (pogledajte prethodnu sliku).

Zamena termalne paste na laptopu (ThinkPad T-440p)

Za ovaj proces čišćenja i postavljanja nove termalne paste treba nam sledeće:

 • jedan šrafciger, krstasti
 • alkohol (za čišćenje stare termalne paste)
 • termalna pasta – na kraju možete videti preporuke za termalnu pastu
 • parče čiste tkanine za brisanje i čišćenje sa alkoholom

Ovo je idealna prilika da proverite i generalnu higijenu celog laptopa pa Vam može trebati neka mekana četkica (za pažljivo uklanjanje prašine) i kompresovani vazduh za izduvavanje prašine iz laptopa.

Najpre izvucite kabl napajanja iz laptopa. Izvadite bateriju i odšrafite sve šrafove koji drže poklopac laptopa.

Na slici ispod možete videti kako to izgleda na našem laptopu, ali na Vašem laptopu se to možda razlikuje.

zamena termalne paste

To sada izgleda ovako, pa samo treba da odvijemo još 4 šrafa koja drže cev koja odvodi toplotu i skinemo konektor za napajanje ventilatora.

zamena termalne paste

Kod ovih starijih modela Thinkpad laptopova se sve lako čupa napolje. Na slici se vide tragovi stare paste pa ćemo sve to lepo očistiti alkoholom i pamučnom krpicom:

zamena termalne paste

Ovde je sada sve čisto.

Potrudite se da očistite i najmanje tragove stare paste, izduvajte svu prašinu i sve dobro osušite. Pazite da na procesor ne padne prašina dok izduvavate ostale delove laptopa.

zamena termalne paste

Nanosimo sada pastu na procesor i ovde postoji prava mala nauka oko toga kako naneti termalnu pastu na procesor.

Mi to radimo tako što procenimo koliko će biti potrebno termalne paste da bi se ona razlila po celom procesoru kada hladnjak nalegne na njega.

Ako potražite na internetu, videćete da postoje metode dve tačke (na svaku polovinu po malo paste), zatim metode 4 tačke (na svaku četvrtinu po malo paste), pa je tu i metoda 5 tačaka (na svaku četvrtinu i jedna tačka paste u sredinu)…

Predlažemo da Vi sami odaberete koliko ćete paste naneti na procesor laptopa.

Šta god da radite, nemojte preterati. Podsećamo da je pasta tu samo da obezbedi dobro prijanjanje između procesora i hladnjaka kako bi se toplota brže odvodila – i ništa više od toga.

zamena termalne paste

Polako vraćamo hladnjak na svoje mesto i zašrafimo, povežemo napajanje ventilatora:

I to je to. Zamena termalne paste na laptopu je završena, možemo da upalimo laptop i vidimo koliko se sada manje greje. Rezultati su sigurni bolji nego pre čišćenja.

Preporuka za termalnu pastu za laptop

Savetujemo da ne preterujete u guglanju i istraživanju koju termalnu pastu da odaberete za laptop jer laptopovi nisu toliko temperaturno zahtevni i ne traže visoko provodne paste.

Svakako, nemojte kupovati ni one najjeftinije jer po rečima nekih forumaša koje smo našli na internetu, posle par meseci se pretvore u “pečenu glinu” i “plastiku” što otežava odvođenje toplote i rashlađivanje.

Evo koje termalne paste preporučujemo za laptop:

THERMALTAKE Termalna pasta TT TG4

Ovo je upravo termalna pasta koju smo koristili u primeru. Zasnovana je na silikonskim materijalima i koristi se čak i za vodena hlađenja.

 • Cena: Košta oko 600 dinara u našim radnjama.
 • Termalna provodljivost: 3.3 W/m-k

COOLER MASTER MasterGel PRO

Ovo je možda i previše za laptop ali ako volite da budete sigurni na duže vreme ili imate zver od laptopa, preporučujemo je.

 • Cena: oko 1.200 dinara u našim radnjama
 • Termalna provodljivost: 8 W/m-K

Noctua Termalna pasta NT-H1

Noctua spada u skuplje i ređe proizvode za hlađenje računara. Sve što dolazi od ovog proizvođača ima sigurno provereni i dobro potvrđeni kvalitet.

 • Cena: oko 1.000 dinara u našim radnjama
 • Termalna provodljivost: proizvođač ne dostavlja ovu vrednost

Thermal Grizzly – Aeronaut termalna pasta

Thermal Grizzly je razvio posebnu nauku oko izrade termalnih pasti za računare visokih performansi, ali ćemo za laptopove preporučiti jednu od jeftinijih.

 • Cena: oko 600 dinara u našim radnjama
 • Termalna provodljivost: 8,5 W/mk

Napomena za Thermal Grizzly: Nemojte se voditi metodom odabira “što skuplje to bolje” jer ako naletite na Thermal Grizzly Conductonaut lako možete napraviti štetu jer je u pitanju materijal od tečnog metala koji ne sme da se koristi u dodiru sa aluminijumom, a to Vam baš i nije potrebno za laptop.

Čišćenje laptopa i zamena termalne paste u Laptop Majstor servisu

Ukoliko nemate vremena da se sami bavite ovim ili prosto niste sigurni da li biste ispravno rasklopili laptop, sve ovo možemo mi da uradimo mi za Vas. Čišćenje laptopa i zamena termalne paste na laptopu spadaju u rutinske, svakodnevne operacije u našem laptop servisu.

Potrebno je samo da kontaktirate laptop mastora i možemo preuzeti Vaš laptop na čišćenje i zamenu termalne paste.

Povezani članci