Svakodnevnom upotrebom u laptopu se sakuplja veliki broj programa, datoteka i prašine, a sve to može usporiti rad uređaja i otežati ažuriranje softvera.

Ipak, to ne znači da stari laptop treba odmah zameniti novim. Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi samostalno. Odvojite vreme i uz naše savete kod kuće možete nadograditi i ubrzati rad svog laptopa bez specijalnog informatičkog znanja i veštine.

Brisanje rezervnih kopija sistema

Kliknite desnim klikom na ikonicu My computer/This PC i uđite u opciju Properties. Zatim otvorite Advanced system settings, pa System protection gde su podešavanja najverovatnije uključena na ON. To znači da ovaj deo pravi rezervne kopije sistema, da ukoliko dođe do nekih većih problema možete vratiti računar unazad, u vreme kada je radio ispravno.

U praksi, ipak, to najčešće ne pomogne kada je neki veći problem u pitanju, a zauzima dosta memorijskog prostora i usporava funkcionisanje laptopa. Na opciji ispod Configure/Podesi isključite ovu radnju na Disable system protection.

Gašenje polaznih Startup programa

Sve što radi u pozadini usporava laptop, jer sistem svoje resurse troši i na te, često nepotrebne, aktivnosti. Ove polazne programe u OS Windows 10 možete vrlo lako ukloniti.

Desnim klikom miša na donju meni traku otvoriće se opcije, a vi odaberite Task manager. Odatle sa trake uđite u Startup ili Polazni programi.

Izlistaće vam se programi instalirani na vašem laptopu koji se automatski pokreću zajedno sa sistemom. Klikom na traku Status poređaće se po tome jesu li uključeni (Enabled) ili isključeni (Disabled). Važno je da ostavite uključene sve programe koji su direktno vezani za rad kompjutera, grafičku kartu, zvuk, antivirusni program, a ostale ugasite desnim klikom mišem na taj program.

Kod Windows 7 istovremeno stisnite Start meni i r na tastaturi, u polje ukucajte msconfig i pojaviće se opcija Startup, ostatak procedure je isti.

Ovim se može značajno ubrzati vreme potrebno za paljenje laptopa.

Instalacija i čišćenje CCleanerom i WiseCleanerom

CCleaner i WiseCleaner su provereni programi za besplatno (postoji i Pro verzija) čišćenje smeća i ubrzavanje laptopa, koji odlično rade u kombinaciji. Preporuka je da se koriste barem jednom mesečno.

Na Google nađite, a zatim downloadujte CCleaner free verziju. Kada se preuzme, pokrenite instalaciju, a zatim sam program. Ono što nam je bitno na meniju programa za čišćenje su Custom clean i Registry clean. Klikom na Custom clean program će izvršiti analizu i predložiti čišćenje, koje ćemo odobriti.

Nakon skeniranja registara, izlistaće ono što je za brisanje i dobićemo upit da napravimo rezervne kopije, što možete učiniti. Nakon toga potvrdite brisanje smeća i rešavanje svih pronađenih problema.

Zatim skidamo i instaliramo besplatnu verziju WiseCleaner sa oficijelnog sajta.  Od ponuđenih opcija biramo Deep scan, a nakon analize odobravamo čišćenje i rešavanje spornih stvari. Posle toga pokrećemo System tuneup za optimizaciju sistema i na kraju Defragmentaciju registra.

Obavezno proveriti da se i ovi programi ne pokreću automatski pri pokretanju sistema (proces br 1).

Nadogradnja RAM memorije

RAM memorija osigurava snagu i brzinu laptopa, pa manjak ove memorije može biti uzrok zašto vaš laptop radi usporeno. Nedovoljno RAM memorije predstavlja problem kod starijih laptopova, jer novi programi i OS zahtevaju sve više prostora.

Potrebno je da laptop ima minimalnu količinu od 8GB RAM memorije. Toliko imaju najnoviji modeli laptopova, a proizvođači je često trajno postavljaju na matičnu ploču i onemogućavaju zamenu i naknadno dodavanje. Međutim, stariji (i neki savremeni) modeli dozvoljavaju nadogradnju RAM-a, što i dalje predstavlja povoljnu investiciju.

Uz pomoć detaljnog uputstva za samostalnu nadogradnju RAM-a na laptopu uradićete to kod kuće veoma lako i brzo.

Dodajte SSD disk

Ovom promenom hardvera možete značajno ubrzati rad laptopa. Veliki broj novijih laptopova dolazi sa ugrađenim SSD (Solid State Drive) diskom, ali ako je vaš model stariji, veća je verovatnoća da poseduje tradicionalni interni hard disk HDD. Čak postoji mogućnost kombinovanja SSD i HDD diskova, gde bi se određene komponente rasporedile za optimalni rad sistema (npr OS instalirati na SSD, a ostale podatke na HDD).

Ukoliko želite da produžite vek laptopu koji koriste vaša deca ili zaposleni u firmi, preventivno pratite sve aktivnosti na njemu i sprečite posete sumnjivim stranicama koje mogu naneti štetu uređaju, predlažemo instalaciju specijalizovane PC spy aplikacije.  

Primenom predloženih koraka možete značajno ubrzati rad svog laptopa. Ako se problemi i dalje pojavljuju, najbolje je ipak da dijagnostiku i eventualne popravke prepustite iskusnim profesionalcima, što će i dalje biti mnogo manja investicija od nabavke novog računara.  

Povezani članci