U vremenu gde laptopovi počinju da prednjače u korišćenju, laptop baterija koja se ne puni može da bude veliki problem. Nemamo uvek kabl sa sobom i nemamo uvek utičnicu gde možemo da dopunimo bateriju laptopa zbog čega uvek moramo da imamo ispravnu bateriju.

laptop baterija se ne puni

Da biste mogli da delujete preventivno, prepoznate i rešite problem koji je na vidiku ili se već javio zapisali smo sve savete i rešenja koja će Vam sigurno biti od koristi.

Postoje problemi sa baterijom laptopa koje možete da rešite samostalno i brzo, postoje problemi koji su nerešivi (morate menjati bateriju) i problemi koje može da reši samo serviser za laptop (npr. baterija je dobra ali konektor punjenja ne valja).

Za sve što ne možete samostalno da rešite kliknite na dugme ispod i kontaktirajte našeg majstora za laptop:

Najčešći problemi sa baterijom laptopa

Evo nekoliko problema koji se najčešće javljaju sa baterijom laptopova koji dolaze na popravku kod nas u servis:

laptop baterija
 • Baterija na laptopu se ne puni do kraja
 • Nova baterija na laptopu se ne puni
 • Laptop ne reaguje na punjač
 • Laptop ne prepoznaje bateriju
 • Kako se puni laptop
 • Kako probuditi bateriju na laptopu
 • Kako resetovati bateriju na laptopu
 • Kako proveriti bateriju na laptopu

Pre nego što potpunije objasnimo svaku od ovih stavki i da ponudimo najbolja rešenja i savete, evo najpre više o tome kako da lepo održavate i koristite bateriju na laptopu da bi ona trajala i služila Vas onako kako je i projektovana.

Kako da baterija laptopa radi lepo?

Baterija, kao i svaki drugi tehnički deo bilo kakvog uređaja sastoji je od materijala koji je podložan trošenju, habanju, lomu.

Takođe, s obzirom da je ovo uređaj koji radi na električnu energiju podložan je i ranjiv od svega što izaziva probleme koji nastaju kao posledica lošeg ili pogrešnog korišćenja električnih uređaja.

Shodno tome, da bi nas baterija na laptopu lepo služila, moramo se pridržavati pravila koja je propisao proizvođač baterije, odnosno proizvođač laptopa.

baterija za laptop nece da se puni

Budite dobri, uradite domaći zadatak, i pročitajte uputstvo koje ste dobili uz laptop i gde je zapisano kako treba puniti, prazniti, kalibrisati i šta se ne sme raditi sa laptop baterijom.

Ni jedan od tih saveta Vam neće oduzeti sate i dane, a može produžiti vek baterije čak i više meseci ili čak godinu.

Generalno, ovo su neki okvirni saveti, ali pročitajte i uputstvo koje ste dobili:

 1. Nikada ne izlažite bateriju visokim temperaturama. Podrazumeva se da je nećete držati u uključenoj rerni, ali nemojte ni dugo na suncu.
 2. Punite bateriju laptopa samo sa originalnim punjačem.
 3. Punite bateriju tačno onako kako je proizvođač to propisao.
 4. Nikada nemojte prazniti bateriju do kraja, priključite punjač između 10 i 20%
 5. Ako planirate da dugo radite na jednom mestu (danima, nedeljama, mesecima) možete izvaditi bateriju iz laptopa kako se ne bi dopunjavala nepotrebno.
 6. Kada izvadite bateriju iz laptopa i nećete je vraćati neko vreme, neka bude napunjena na 40-50%. Nemojte je odlagati kada je puna 100% ili prazna.
 7. Redovno, svakih par meseci uradite kalibraciju baterije koristeći aplikaciju koja je namenjena Vašoj bateriji ili korake pražnjenja i punjenja koje propisuje proizvođač
 8. Pažljivo priključujte/isključujte punjač na laptop i vodite računa da ne zaboravite da je laptop na punjaču kada ga podignete. Ako povučete laptop pod lošim uglom, lako se može desiti da pukne konektor punjenja.
 9. Ukoliko instalacije na mestu gde koristite i punite laptop nisu dobre ili imate velike varijacije u naponu, probajte da to rešite trajno sa električarem ili koristite neki od stabilizatora električne energije.

U suštini, pazite na bateriju Vašeg laptopa i lepo će vas služiti cele tri godine što je i neki okvirni vek većine baterija.

Baterija na laptopu se ne puni do kraja

Ovaj problem može biti povezan sa više situacija. Evo zašto:

 1. Nije urađena kalibracija baterije
 2. Ne radi neka od ćelija baterije
 3. Vi ste tako podesili

Šta je kalibracija baterije na laptopu?

Kalibracija je “baždarenje” baterije, odnosno, kalibracijom omogućavate laptopu da spozna sve osobine baterije gde spada i kapacitet. Ako laptop ima pogrešnu informaciju o kapacitetu, može lako prestati da puni bateriju do kraja jer smatra da je 100% popunjenosti malo pre realne popunjenosti.

baterija za laptop kalibracija

Kalibracija se vrši propisanim punjenjem i pražnjenjem baterije u vezanim ciklusima koje propisuje proizvođač baterije. Na primer, ako ne planirate da radite nešto važno na laptopu par dana, potrebno je da napunite bateriju do kraja, zatim ispraznite do 7%, zatim napunite ponovo do kraja.

Nećemo napisati kako tačno ide ovaj proces da Vas ne bismo pogrešno savetovali. Zato je potrebno da pronađete uputstvo za Vašu bateriju ili laptop koje propisuje sam proizvođač.

Ne radi neka od ćelija baterije

Ako je ovo slučaj, rešenje je samo zamena cele baterije. Molimo da ne menjate samostalno ćelije baterija po uputstvima koje nađete na internetu jer nisu bezbedna i možete napraviti veću štetu nego korist.

baterija za laptop celija

Podesili ste “threshold” pri punjenju

Dešava se da ljudi podese ovu opciju i zaborave. U zavisnosti od podešavanja, punjenje prestaje na procentu koji ste označili.

Ovo se može desiti ako koristite aplikaciju za Lenovo laptopove (na primer). Inače, ova opcija je korisna jer se punjenje obustavlja kada dođe do određenog procenta, zatim prazni se opet do procenta koji zadate i tako “vežba” bateriju, odnosno ne dozvoljava da stalno bude zakucana na 100% što je vremenom oštećuje.

baterija za laptop threshold

Nova baterija na laptopu se ne puni

Ovo ne bi trebalo da se desi ako je novi laptop sa novom baterijom u pitanju, jer se svi novi laptopovi dopune fabrički kako bi se testirala baterija.

Može se desiti situacija da nova baterija na laptopu ne puni ako imate laptop koji ste koristili neko vreme, zatim primetili da se fabrička baterija ne puni pa ste kupili novu.

Evo šta može biti problem:

 1. Nova baterija nije ispravna – Ako niste kupili originalnu zamensku bateriju, ovo je sasvim moguće. Obratite se prodavnici gde je baterija kupljena i zamenite je, testirajte odmah novu na licu mesta.
 2. Punjač-kabl-konektor punjenja nije ispravan, dok su i stara i nova baterija (ispostavlja se) ispravne. Za ovo možete kontaktirati naš laptop servis.
 3. Prljav kontakt između baterije i laptopa. Ovo je takođe vrlo čest scenario i zavisi od načina i mesta gde koristite laptop. Vlaga, prašina, duvanski dim, isparenja, sve utiče na ispravnost svih delova laptopa.

Laptop ne reaguje na punjač

Dešava se da laptop jednostano ne reaguje na punjač kada ga povežete. Proverite odmah:

 1. Da ste dobro gurnuli utikač punjača u utičnicu za električnu energiju
 2. Kabl punjača često ima dva spajanja, od utičnice do adaptera i od adaptera do laptopa. Proverite da li je taj spoj dobro priključen.
 3. Proverite da li ste dobro priključili punjač na laptop i da li je priključak čist
 4. Proverite da li ima struje uopšte (upalite svetlo u sobi)
 5. Probajte drugu utičnicu u kući, stanu, školi, poslu
 6. Ukoliko je sve u redu, ali laptop i dalje ne reaguje na punjač morate kontaktirati servis

Naravno, vi uvek možete pretpostaviti da ne valja punjač i kupiti novi, ali ako se ispostavi da je punjač dobar ali konektor punjenja ne valja, onda ste bacili novac na punjač a morate platiti i konektor. Naš servis će to moći da ispita i nećete morati da trošite novac nepotrebno.

Laptop ne prepoznaje bateriju

Ovo je takođe moguće i laptop jednostavno prestane da prepoznajte bateriju i to nikako nije slučajnost.

Sve ukazuje da se desilo nešto što je prouzrokovalo ovakvo ponašanje i vrlo lako se može desiti ponovo bilo da je u pitanju hardverski ili softverski problem.

Problem se može rešiti na nekoliko načina, možda ne radi svaki, ali probajte:

 1. Uradite “power cycle” tako što ćete isključiti sve uređaje sa laptopa, izvadite bateriju i punjač, držite dugme za uključivanje laptopa 10-15 sekundi, vratite bateriju i punjač, restartujte računar i proverite sada.
 2. Uradite “update” BIOS-a. Ovo je baš osetljivo, pa iako smo naveli na drugom mestu, uradite to samo ako morate i ako tačno znate šta treba i kako treba da uradite. Ako se ne uradi ispravno, možete napraviti veliku štetu koja će Vas koštati više od nove baterije.
 3. Uradite resetovanje drajvera baterije na način koji smo opisali odmah ispod

Kako da resetujem drajver baterije na Windows 10 laptopu?

Proces je prilično jednostavan, kliknite desnim klikom na Start dugme i odaberite Device manager:

baterija za laptop drajveri

Kliknite na padajuću strelicu ispred “Batteries” da bi se proširile opcije:

Kliknite desnim klikom na Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery i odaberite Uninstall Device:

Zatim iz izbornika na vrhu Action, odaberite Scan for hardware changes:

Nakon toga, kada se skeniranje završi:

 1. ugasite računar
 2. isključite punjač
 3. ubacite bateriju
 4. uključite punjač i ponovo uključite računar

Ako je ovde bio problem, ovo bi trebalo i da ga reši.

Naravno, tu su mogući i razni hardverski problemi koji zahtevaju i složeniju dijagnostiku pa je uvek dobro da to pogleda i serviser za laptop.

Kako se puni laptop?

Došli smo do lepog pitanja koje namerno nismo postavili na početku jer ako već imate problem, sada je već malo kasno za časove na temu Kako se puni laptop.

Evo i prostih koraka:

 1. Primetili ste da je baterija laptopa na oko 20%
 2. Uzmite punjač koji ste dobili uz Vaš laptop (nemojte neki drugi punjač)
 3. Uključite ga u struju delom koji ide u struju
 4. Uključite ga u laptop delom koji ide u laptop
 5. Koristite Vaš laptop normalno dok se puni

Postoje i alternativni načini kada je to hitno, pa ovde možete videti koji su to načini za punjenje laptopa: 4 alternativna načina da napunite bateriju laptopa.

Ukoliko Vaš laptop, odnosno proizvođač laptopa, ima aplikaciju koja pomaže i kontroliše rad baterije, punjenje, pražnjenja, obavezno je instalirajte jer će Vam se isplatiti.

Primer je Lenovo Vantage aplikacija za Lenovo laptopove. Tu možete podesiti razne opcije koje produžavaju vek baterije na laptopu i možete raditi kalibraciju i dijagnostiku baterije.

Više o ovoj aplikaciji za Lenovo laptopove možete videti ovde: Lenovo Vantage.

Slične aplikacije postoje i za druge brendove laptopova pa istražite i instalirajte.

Kako probuditi bateriju na laptopu u frižideru- ako baš morate

Mi ne preporučujemo da radite ovo jer postoji mogućnost da baterija iscuri, napravi spoj, naduje se i deformiše laptop ili slomi neke delove pri tome. Pišemo samo zato da biste videli šta ljudi rade i šta je možda moguće.

Preporučujemo da ukoliko Vaša baterija ne radi, jednostavno se oprostite od nje i kupite novu. Ukoliko niste sigurni da li radi ili ne radi, donesite laptop u naš servis, mi smo u Bulevaru Zorana Đinđića 77, to je lokal 3-4, na Novom Beogradu.

Ako baš morate to da uradite iz nekog razloga (makar zbog eksperimenta), loša i neupotrebljiva baterija se može probuditi i oživeti tako što ćete je držati neko vreme u frižideru:

 1. Izvadite bateriju iz laptopa
 2. Uvijte je pažljivo u pamučnu tkaninu
 3. Tako je ubacite u kesu koju možete da zatvorite, zalepite ili vežete u potpunosti
 4. Ostavite je na 10 sati u frižideru (nemojte duže od 10 sati)
 5. Izvadite bateriju i obrišite je (verovatno će se oznojiti)
 6. Vratite je na laptop i napunite do 100%

Postoje tvrdnje da nakon 2-3 ovakva tretmana baterija može da postane prilično upotrebljiva čak iako nije radila pre toga.

Kako resetovati bateriju na laptopu

Resetovanje baterije na laptopu je nešto najbliže kalibraciji. Evo kako resetovati bateriju na laptopu korak po korak:

 1. Pustite da se Vaš laptop isprazni i isključi (Windows će to uraditi automatski na 7%, samo proverite)
 2. Izvadite bateriju iz laptopa
 3. Zakačite laptop na punjač
 4. Uključite laptop i pustite da se podigne operativni sistem
 5. Isključite laptop tako što ćete to uraditi koristeći standardnu opciju za gašenje
 6. Vratite bateriju u laptop
 7. Pustite da se baterija puni oko 1 sat bez uključivanja laptopa

Ovim bi baterija trebalo da se resetuje i trebalo bi da laptop sada bolje očitava stanje u bateriji. Svakako ne može da škodi pa ovo možete pokušati ukoliko primetite neki problem i sumnjate da je u pitanju baterija.

Kako proveriti bateriju na laptopu

Ukoliko koristite Windows 10 lako možete proveriti u kakvom je stanju baterija koristeći Battery Report opciju. Evo kako:

Kliknite desnim klikom na Start dugme i odaberite Windows PowerShell (Admin)

U prozoru koji se otvori ukucajte ili kopirajte i postavite sledeći tekst:

powercfg /batteryreport /output “C:\battery-report.html”

Stisnite Enter.

Ovo će generisati izveštaj u korenu C particije Vašeg laptopa, kao što ćete i videti u prozoru, a možete videti i na ovoj slici ispod. Izveštaj će biti u .html formatu pa ga možete čitati i sa Google Chrome ili drugim internet pregledačem (engl. browser).

U izveštaju možete pročitati sve detalje o bateriji i njenom stanju, kapacitetu i procenama o trajanju.

Ukoliko primetite neki problem ovde, obavezno kontaktirajte naše laptop majstore.

Rešenja za sve probleme sa baterijom laptopa

Neke probleme nije moguće rešiti jednostavno. Nekada je prosto neophodno da dotrajalu bateriju zamenimo i nastavimo dalje.

Imajte u vidu da je životni vek svake baterije oko 3 godine i sve posle toga ne vredi velikog truda. Ukoliko je to i Vaš problem, uštedite vreme i potražite novu bateriju.

Povezani članci